Tisztelgés a Hősök előtt – Történelmi vetélkedő 1956. tiszteletére

Beszámoló az 1956-os forradalom-és szabadságharc tiszteletére rendezett

történelmi  vetélkedőről

 

Iskolánk a hely szelleméhez méltó módon tette emlékezetessé a diákok és a tanárok számára az 1956-os forradalom és szabadságharc 60-ik évfordulója tiszteletére 2016. október 21-én rendezett iskolai megemlékezést és az azt követő történelmi versenyt.  Bensőséges ünnepségünket még hitelesebbé tette, hogy immár visszatérő vendégként üdvözölhettük soraink között Csigás Zoltánt az ’56-os forradalmi bizottság tagját, amúgy a Szabadságharcos Világszövetség helyettes vezetőjét.

Az iskolai ünnepség pontban déli 12 órakor vette kezdetét a nemzeti imádságunk, a Himnusz közös éneklésével. Ezt követően a 10. osztály tanulói elevenítették fel a forradalomhoz vezető út főbb állomásait, majd pedig az októberi történéseket a népfelkelés vérbefojtásáig 1956. november 4-ig. 13 órától került sor a Szent Benedek Gimnázium budapesti tagozatának a rendezésében „Tisztelgés az ’56-os hősök emléke előtt” címmel rendezett történelmi vetélkedő sikeres lebonyolítására. Ezúton mondunk köszönetet Bognár Ferenc Igazgató Úrnak, amiért felkarolta, segítette a négy vidéki és a budapesti tagozat részvételével megtartott vetélkedő zavartalan megrendezését. Külön köszönet illeti Dr. Far Sándor tanár utat, aki megszervezte és lebonyolította a versenyt.

A versenyre a tanulók az előzetesen megadott szakirodalom alapján készülhettek fel. Maga a vetélkedő két részből tevődött össze. Az első részben a csapatoknak rövid válaszokat igénylő feladatokat teszt formájában, írásban kellett kifejteniük az 1950-es évek tárgykörében.   Ennél sokkal nagyobb izgalmakat tartogatott a 4 fős kiskunfélegyházi, miskolci, balatonfüredi, budaörsi és nem utolsó sorban a budapesti csapatok interaktív módon előadott vetélkedése. A tanár úr igen változatos feladatokat jelölt ki.  Csak az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy volt „koncepciós perre” épülő bírósági tárgyalás, amit élő szóban kellett előadniuk a csapatoknak.  Külön élményszámba ment, az ’50-es évekből származó keserű humor, amit a csapatoknak értelmezniük kellett és korhű keretbe kellett illeszteniük.  Legalább ennyire érdekesnek számított a börtönéből kiszabadított Mindszenty bíboros, hercegprímásnak és Nagy Imre alakjának, nyilatkozatának a megjelenítése. A versenyt – nem kis büszkeségünkre- a budapesti csapat három 9-es és egy 11-es tanulója nyerte.

A zsűri elnöke Dr. Czuczor Gergely a budaörsi tagintézmény vezetője záró értékelésében színvonalasnak nevezte a szervezést, a lebonyolítást, s nem utolsó sorban pedig a versenyzők tisztességes, becsületes felkészülését, helytállását.  Végezetül Dr. Far Sándor tanár úr köszöneten túl kifejezte ama reményét, hogy sikerült a tanulókat mozgósítani, s bennük tovább mélyíteni a keresztény-nemzeti tudatra épülő értékrendet.

 

Dr. Far Sándor

[Best_Wordpress_Gallery id=”9″ gal_title=”Történelmi vetélkedő”]