Közlemény a bulvármédia “hírei” nyomán

A bulvármédiában valótlan állítások jelentek meg iskolánkkal kapcsolatban.

Sajnos a cikk írója helyenként pontatlanul, helyenként tévesen, helyenként pedig hamisan(!) fogalmazott.
És itt most a hamis egy nagyon enyhe kifejezés (hogy a gyakoribb fake news-t ne használjuk).
(A helyesírási, számolási és egyéb hibákat pedig ne említsük.)

A valóság:

Gimnáziumunk tantermeiben a levegő hőmérséklete tanítási időben rendszerint a 20°C-ot is meghaladja
(miközben az előírás csak 18°C).
A folyosókon, lépcsőházakban valóban hűvösebb van (17°C körül), de ott nem is kell melegebbnek lennie.

A “hírgyártás” a budaörsi tagintézmény tetőfelújítása miatt nálunk vendégeskedő diákok csínyének indult:
azt a hőmérőt fotózta le egy tanulójuk, amit előtte az ablakban hűtöttek le (kint kemény mínuszok)!

Ezt követően néhány felhergelt budaörsi szülő és diák véleményét szőtték hírré, és borították a budaörsi tagintézmény helyett a pesti gimnázium nyakába. (Értjük mi, hogy a budaörsi tanulóknak és tanároknak nem komfortos Budapestre bejárva – talán nem is olyan elviselhetetlen – áldozatot hozni az őszre megújuló iskolaépületükért, de ezért ne az őket befogadó gimnázium legyen a hibás. Az online oktatásuk ilyen eszközökkel történő kierőszakolása pedig nem működik.)

A cikk szerzője által gimnáziumunk igazgatójának tulajdonított mondatok többsége egész egyszerűen nem hangzott el.

A leírtakkal ellentétben:

Az épületnek nincs alagsora, csak pincéje. Azt pedig nem a rezsiárak miatt nem tudja az iskola fűteni, hanem azért, mert a pincében (más pincékhez hasonlóan) nincs kiépítve fűtés.

A kazánhibát jeleztük az ingatlan tulajdonosának, aki küldte a szakembereket, és ők néhány órán belül orvosolták a hibát. (Ez érdemben három termet érintett, rövid időre.)

Az iskola a kazánokat nem tudja (és nem is akarja) leállítani! Sem hétvégére, sem éjszakára. Egyszerűen nincs hozzá eszköze; csak az ingatlantulajdonos által erre feljogosított szakemberek rendelkeznek a fűtést szabályozó eszközhöz csatlakoztatható kezelőpanellel.
Hétvégén, éjszaka, tanítási szünetekben néhány fokkal visszavesszük a fűtést (ahogy a legtöbb lakásban is, amikor nincsenek otthon). Majd órákkal a tanítás kezdete előtt visszaáll a nappali értékre a rendszer!
(A többhetes téli szünetben sem állt le a fűtés, hiszen úgy az épület teljesen kihűlt volna. Tíz fok alatti értéket pedig még ilyenkor sem lehet beállítani, mert nem hagyja a szoftver.)

A folyosókat is fűtjük.

És ezt még hosszan lehetne folytatni, de nem tesszük, mert a tartalomgyártókkal és médiahuszárokkal ellentétben nekünk nem célunk egy végtelen nyilatkozat- és kommentháborúba bonyolódni.