Német verseny

Beszámoló német versenyről

Debrecen 2015. 03. 14.

 

2015 februárjában érkezett hozzánk a kalocsai Nagyasszonyunk Köznevelési Intézmény által meghirdetet Mezzofanti Országos Nyelvi Verseny felhívása. A verseny 6. alkalommal került megrendezésre az egyházi általános és középiskolák tanulói számára.

A verseny két részből állt: írásbeli és szóbeli fordulóból. Az írásbelit az ország különféle részein lehetett megírni a 10 írásbeli vizsgaközpont valamelyikében 2015. március 14-én 10 órától, míg a továbbjutottak (szintenként és nyelvenként max. 20 fő) számára a szóbeli döntő Kalocsán zajlik majd 2015. április 18-án, szombaton 10 órától.

A kétfordulós verseny feladatsora az államilag elismert és akkreditált EUROEXAM nyelvvizsgarendszer feladatait követte. A nyelvi verseny az Európa Tanács szintrendszere szerinti B1 és B2 szinteken került megrendezésre.

A projektben részt vevő diákok: Lőrincz Szimonetta, Dósa Dávid (2/12), akik a szakvizsgára való felkészülés mellett sem sajnálták idejüket és energiájukat a felkészülésre.

Az iskolánk tanulói Debrecenben, a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban (4024 Debrecen, Szent Anna u. 17.) vettek részt a versenyen német nyelven B2 szinten.

Az írásbeli feladatsor megoldására 120 perc állt rendelkezésre, vagyis minden feladat megoldására az éles vizsgahelyzetnél valamivel több időt kaptak a versenyzők. Az írásbeli feladatsor 4 vizsgarész összesen 7 feladatát tartalmazta: szövegértést, szövegalkotást, magnóhallgatást és nyelvtani tesztet.

A verseny rendben lezajlott, az eredményekre most várunk. A diákok elmondása szerint a verseny nehéz volt, de annál fontosabb is egyben. Érezték, hogy miben jók és miben kell még fejlődniük a nyelvtanulás terén.

Véleményük szerint a verseny nagyon jó lehetőséget adott arra, hogy kipróbálhassák magukat, sokat tanulhassanak és sok tapasztalatot is gyűjtsenek, mind nyelvvizsgára, mind pedig érettségire.

Saját tapasztalatom szerint a diákok kivirultak a verseny felkészülése és lebonyolítása alatt: sokat készültünk és tanultunk együtt, izgatottan várták a verseny napját és tapasztalatokkal eltelve gondolnak vissza rá. A diákok már részt vettek ebben a tanévben egy német versenyen, ahol ugyancsak hasonlóan magas színvonalon képviselték iskolánkat. Eddigi teljesítményünkhöz képest nagyobb fejlődést mutatnak az önálló felkészülés és az önbizalom- önértékelés terén.

A verseny összességében nagyon hasznos és kellemes volt a diákok és saját magam számára is. Köszönjük a lehetőséget a Szent Benedek Iskoláért Alapítványnak is.

 

Felkészítő tanár: Sotkó Katalin