Révész Tamás Turonensis c. drámájának bemutatója a Nemzeti Színházban

Nagyon megtisztelő felkérést kapott ez év áprilisában a Szent Benedek Iskola Kiskunfélegyházi PG tagintézményének Karinthy színjátszó csoportja. Lehetőséget kaptunk, hogy a budapesti Nemzeti Színházban bemutassuk Révész Tamás 12. D osztályos tanulónk Turonensis c. drámáját Andrásiné Czirle Katalin tanárnő rendezésében, a Katolikus Pedagógiai Intézet 20 éves jubileumára rendezett gálán.

A dráma saját kategóriájában első helyezést ért el a Katolikus Pedagógiai Intézet Szent Márton évre kiírt drámapályázatán. A darab sikere akkora volt, hogy lehetőséget kaptunk a Szent Márton évet lezáró KATTÁRS rendezvényen is bemutatni 2016-ban Budapesten és most a jubileumi gálán 2017. október 6-án a Nemzeti Színházban.

Ez a különleges alkalom és lehetőség megmutatta, hogy iskolánk – műszaki-, informatikai profilja mellett – humán vonalon is ott van a legjobbak között, megállja a helyét, akár a színjátszás területén is.

Martinus Turonensis – azaz Szent Márton – ebben a sajátságos drámában egy Istent és önmagát kereső, mai fiatal, akinek meg kell küzdenie önmaga mellett az őt körülvevő környezettel, a mindennapok kihívásaival, múltjával.

Az október 6-ai bemutató különleges és maradandó élmény volt mindenkinek, aki akár résztvevőként, vagy az előadás nézőjeként jelen volt.

A legutóbbi színpadra állítás különlegességét az adta, hogy lehetőségünk volt a Nemzeti Színház technikai apparátusát használni, s segítségünkre voltak a színház munkatársai is. Kihívás volt még – amit szintén sikeresen megoldottunk – hogy egy sokkalta nagyobb színpadot kellett „belaknia” a szereplőknek, ahhoz képest, amit a színjátszó csoport egyébként a mindennapokban használ.

Összességében elmondhatjuk, hogy mind a bemutató, mind a felkészülés olyan élmény volt, amely egy életre meghatározó marad azok számára, aki ennek így, vagy úgy részesei voltak.

A Katolikus Pedagógiai Intézet jubileumáról, a gáláról és így a bemutatónkról bővebben a Magyar Kurir katolikus hírportál oldalán:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/tanuk-es-tanitok-husz-eves-jubileumat-unnepelte-katolikus-pedagogiai-intezet

Ezúton köszönjük a kollégák, munkatársak támogatását és segítségét, akik bárhogyan hozzájárultak ennek a bemutatónak a sikeréhez.

A fényképes beszámolóhoz a fotókat köszönjük Szabó Juditnak, Merényi Zitának és Tarjányi Bencének

« 1 A 2 »