Kollégisták „érzékenyítő esten”

2018.09.27.-én csütörtökön délután egy rendhagyó estebéden vettünk részt a Desperadó Étteremben.  A Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház által megszervezésre került „ érzékenyítő esten „bepillantást nyertünk a gyengén látó vagy teljesen vak embertársaink életébe. Egy vak hölgy, Zsuzsa, akinek csak halvány kisgyerekkori emlékei voltak a fényről, a kék és piros színről- mesélt nekünk a hétköznapjairól.

Hogyan látja el magát, hogyan közlekedik- a jelen lévő vakvezető kutya, Grafit segítségével –Szegeden. Vagy hogyan készít el egy kétfogásos ebédet, miközben semmit sem lát.

Beszámolója után bekötöttük a saját szemünket és így botorkáltunk át az éttermi részbe, ahol elfogyasztottunk egy finom vacsorát. Mindezt bekötött szemmel. Volt, aki a gyümölcslevest merte az ölébe, volt aki a rántott szeletet „szalasztotta el” a tányérról. A vacsora végén megkönnyebbülten vettük le a szemünkről a kötést: milyen jó dolog is látni!

A közös beszélgetés végén Balangó  Ákos fogalmazta meg a délután lényegét.

„ Ha ezután látni fogok mozgássérült vagy vak embert és segítségre szorul, nem kerülöm ki. Segíteni fogok neki!

A résztvevők névsora: Kovács Ákos, Nyíri Bálint, Galauner Áron, Juhász Dávid, Balangó Ákos, Nagy Károly, Sütő Bence, Rekeczi Kristóf, Kalmár Richárd, Balázs Zénó, Farkas Nándor.

 

Kálmán Gábor

csoportvezető tanár