Ismerkedés a Slam Poetry világával

Az irodalom határterülete avagy mégsem áll olyan távol tőlünk a  mai ,,költészet”?

 

Minden kornak megvannak a maga újszerű és divatos tendenciái, amelyekre a fiatal korosztály különösen fogékony.

Ilyen műfaj napjainkban a SLAM Poetry, amely költészet, a rap és a stand-up comedy sajátos együttese.

Pénteken a 7. órában, magyaróra keretében vendégünk volt Mészéros Péter, a SLAM Poetry versenyek jelenlegi magyarországi bajnoka, aki rendkívül kedvelt a fiatalok körében és Nagy Sándor, akinek tehetségét bizonyítja, hogy már középiskolás korában megjelent verses kötete, amellyel országos népszerűségre tett szert.

A két fiatal kortárs költő a három 12. évfolyamos osztály vendégeként járt iskolánkban. Meséltek a műfaj kialakulásáról, találkozóikról, fellépéseikről és versenyeikről. Megtudtuk, hogy Magyarország SLAM Poetry ,,nagyhatalom”: az USA után nálunk vált legnépszerűbbé a műfaj; az Egyesült Államok után nálunk vannak a leglelkesebb, legtehetségesebb slammerek. Gyakori nemzetközi meghívásaik is erről árulkodnak (legutóbb: Románia, Szerbia, Belgium).

Péter és Sanyi pillanatok alatt jó hangulatot varázsolt, melynek keretében előadták néhány versüket, és egy-két interaktív szám erejéig bennünket belevontak a rendkívüli óra menetébe. Megtudhattuk, hogy melyek a legkedveltebb témák a slammerek körében: a mindennapi élet apróbb dolgaitól a magánéleten keresztül a politikáig bármi lehet a műsorszámok tárgya. Verseikben gyakoriak a humoros, máskor ironikus vagy éppen önironikus sorok. Egyesületeik nyitottak, szívesen látják azokat, akik ily módon is szeretnék kipróbálni a tehetségüket.

Mi pedig szívesen láttuk őket; köszönjük, hogy 45 perc erejéig vidám, örömteli pillanatokkal ajándékoztak meg bennünket.