Beszámoló Obervellach, Ausztria

2019. április 13-19. között a Szent Benedek Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézményének német nyelvet tanuló diákjai ausztriai nyelvi táborban vehettek részt, ahol lehetőségük volt nyelvtudásukat anyanyelvi környezetben is kipróbálni. Iskolánkból 32 fiatal vett részt az egyhetes kiránduláson, aminek úticélja Karintia tartomány volt.

Hétköznapokon délelőtt a diákok anyanyelvi tanárok vezetésével nyelvórákon gyakorolhatták és fejleszthették tudásukat, amit később a helyi városbejárások és interjúk alkalmával élesben is tesztelhettek a helybeli lakosok segítségével. Délutánonként kirándulások sora várta tanulóinkat: meglátogatták a Bleibergben található cink- és ólombánya mélybe vájt járatait és a Mölltaler gleccser 3150 m-es magasságát is. Jártak Affenbergben, a japán makákó rezervátumban, valamint lehetőségük volt megtekinteni Gmündben egy Porsche és Villachban egy old timer magángyűjteményt is. Magyar nyelvű vezetéssel megnézték a bonsai fa kiállítást Seebodenben, ahol megtudhatták az aprócska fák nevelésének titkait. A Millstattban található bencés templomban megcsodálhatták a hagyományosan csak nagyböjtben kifüggesztett húsvéti kendőt, majd Spittalban kipróbálhatták a Porcia kastélyban kialakított interaktív népművészeti kiállítást. Akinek volt kedve, az a kirándulásban megfáradt izmait a helyi wellness fürdőben pihentethette, vagy megtekinthette a csodás belvárost és megízlelhette a finom helyi fagylaltokat. Klagenfurtban a kirándulók élvezhették a Minimundus 4D moziját, és a világ minden tájáról a leghíresebb épületek kicsinyített másait. Meglátogathatták a ritka galapagosi teknőst a hüllőparkban, tanulmányozhatták a bolygók keletkezésének történetét a helyi planetáriumban, és a csodás kilátás után, ami a Pyramidenkogel 12 emeletnyi magasságából tárult a szemük elé az Alpok vonulataira, akinek volt kedve, az tíz emeletnyi magasságból egy csúszdázással búcsúzhatott a karintiai fővárostól. Végül, de nem utolsó sorban bejárhatták a villachi alpesi utat, aminek egyes állomásain egyre többet és többet tudhattak meg az Alpok élővilágáról és magukról a hegyekről.

A diákok az egy hét sok kirándulását, a napi rendszerességű nyelvgyakorlást és az élménygyűjtést az utolsó estén egy búcsú műsorral zárták, amiben jeleneteket adtak elő a számukra legkedvesebb pillanatokból, valamint egész heti szorgos munkájukért megkapták jutalmukat a kirándulás szervezőjétől, Tóth Lázár úrtól, akinek munkáját ezúton is köszönjük! Reméljük a jövőben is lesz lehetősége tanulóinknak hasonló élményekkel gazdagítani középiskolás éveiket!

« 1 A 2 »