Bajnoki versenyen félegyházi bajnokok

2017. november 11-én rendezték meg Budapesten a közelmúltban elhunyt dr. Kalotay Kálmánról, a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége egykori elnökéről elnevezett bajnoki versenyt.

 

Már az elnevezés is sokatmondó: bajnoki! Csak olyan versenyzők indulhatnak rajta, akik magas követelményeknek eleget tesznek. Mindez nem okozott problémát a Szent Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézményébe járó, rutinos versenyzőknek, akik sokadszor szereztek nívós eredményeket.

 

Gépírásból a 11-12.-esek korcsoportjában:

  1. Nagy Dániel
  2. Fodor Ádám,
  3. Árokszállási Tamás lett.

 

Beszédíró gépírásból is versenyeztek a tanulók.

Ezt a versenyt először 2013-ban Belgiumban rendezték meg, akkor még nem vetélkedtünk az ismeretlen versenyszámból. Tanítványaink először a 2015-ös Budapesti világbajnokságon mérethették meg tudásukat, ott is remekül szerepeltek, de a mostani bajnoki versenyen is bizonyították tehetségüket.

 

A feladatról néhány tájékoztató gondolat: a versenyzők 15 percnyi hanganyagot kaptak pendrive-on, amit számítógépbe, laptopba helyezve, fülhallgatón hallgathattak, s az elhangzó szöveget kellett hibátlanul legépelniük – ügyelve a magyar helyesírás szabályai betartására. A diktátum szinte írhatatlan sebességű: 1 perc alatt kb. 1000 karakternyi szöveg hangzik el (megközelítőleg 300 szótag). Ilyen ”beszédet” gyorsan, pontosan leírni csak akkor lehet, ha fennakadáskor a versenyző képes megállítani, esetleg visszatekerni a diktátumot, továbbá stabil a helyesírása.

 

Növendékeink e versenyszámban is remekeltek:

  1. helyezést ért el Árokszállási Tamás,
  2. lett Nagy Dániel,
  3. helyen végzett Fodor Ádám.

 

Eredményességükben jelentős szerepet játszott az, hogy nem ujjal és a funkcióbillentyűk beiktatásával ütemezték a hang elhangzását, hanem az Olympus cégtől ingyen kapott lábpedálokkal kezelték a „gázt és a féket”.

 

Sikereik több éve példaértékűek, gratulálunk hozzá!

 

Kiskunfélegyháza, 2017. december 6.

 

Csenkiné Bihal Mária

félkészítő tanár