Ausztria-Karintia-Obervellach

A Szent Benedek Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézménye ez év tavaszán egy különleges Ausztriai kirándulásra invitálta a német nyelvet tanuló és szerető diákjait. Az intézmény 25 diákja két pedagógus kíséretében Karintiában, egy Alpesi erdei iskolában töltött április 15-21-ig egy hasznos és élményekben bővelkedő hetet.

Hasznos volt, hiszen délelőttönként német nyelvi tanárok biztosították a diákok számára, hogy az eddig megszerzett nyelvtudásukat az iskolán kívül, külföldön is kipróbálhassák, és a meglévő ismereteiket bővítsék. Remélvén, hogy a sok pozitív élmény során újabb motivációt kapnak a gyerekek a nyelvtanuláshoz.

Délutánonként elsősorban a kirándulásoké volt a főszerep. Karintia egyik alpesi kisvárosában Obervellach-ban volt a csoport szállása. Amerre a szem ellát, mindenfelé havas hegycsúcsokat látni, még tavasszal is. A táj gyönyörű, a levegő csodálatos volt és az itt lakók őszinte kedvességgel fogadták a kis csapatot.

Vasárnap este érkeztünk meg a hosszú utazás után szállásunkra Obervellach városába, a Hotel Alpenhof-ba. A vendéglátónk kedvesen üdvözölt és finom, osztrák ízeket idéző vacsorával fogadott mindenkit. Bár egy kissé csepegett az eső, rövid városnézés keretében ellátogathattunk a város motorikparkjába, amely egy igazi kalandpark volt.

Hétfőn Gmünd városában megtekintettük a Porsche múzeumot, a várat, majd egy rövid óvárosi séta következett. Ezután Millstatt-ban egy középkori várban jártunk, ahol egy különleges kiállítás megmutatta, hogyan kínozták, vallatták egykoron a bűnösöket. A Millsatt-i bencés apátságban pedig magyar vonatkozású emlékek után kutattunk.

Kedden Spittal-ba utaztunk. A reneszánsz Porcia kastély a Népművészeti Múzeumában német nyelvű tárlatvezetés keretén belül sok érdekeset hallottunk a keresztény kultúra kialakulásáról, az alpesi emberek életmódjáról az elmúlt évszázadokban. Nem hagyhattuk ki a városban felállított vasútmodell-kiállítást sem. A kirándulást a csoport közös fagyizással zárta.

Szerdán a délelőtti nyelvi programok után kirándulást tettünk a Mölltaler gleccserhez. A völgyből kb. 8 perces vonattal való, majd még egy 10 perces libegővel történő utazás után 2.800 méter magasra megérkeztünk az örök hó birodalmába. A téli sportok szerelmeseinek egy igazi síparadicsom tárult a szeme elé. Kis csapatunk is élvezte a jó levegőt. Volt, aki hógolyózott, de sokan csak pihentek, napoztak a hegyi kunyhó-étterem teraszán. Megkóstoltuk a helyi specialitásokat, mindenki egyöntetűen kijelenthette, hogy az itt készített Kaiserschmarrn (császármorzsa) első osztályú desszert. Az Alpok látványa a tengerszemmel leírhatatlanul szép volt. A visszaút során a Groppenstein vízesést csodáltuk meg közvetlen közelről.

 

Csütörtökön délután Villach-ba indultunk. Villach egy igazi romantikus és déli mediterrán hangulatot sugárzó város.  Mielőtt a belvárosban szétnéztünk, ellátogattunk a makákó majmok birodalmába és megnéztünk egy veterán autós múzeumot, ami egy igazi magángyűjtemény volt. Az este a vacsorát követően a hét élményeinek felidézésével zárult. A gyerekek egész heti nyelvi munkáját értékeltük játékos formában, feladatokkal.

Pénteken már nem voltak nyelvi órák, helyette Klagenfurt-ba utaztunk. Útközben letértünk az autópályáról és végigmentünk a 16 km hosszú gyönyörű Villach-i Alpesi Panorámaúton. Szép idő esetén innen egész Karintia látható. Gyönyörű a kilátás a hegyvonulatokra, a tavakra. Jól látható a három ország – Ausztria, Olaszország, Szlovénia – határa. A Wörthersee mellett egy Pyramidenkogel nevezetű kilátóból, 920 m magasról tekinthettünk le a tóra. A bátrabbak pedig 51 m magasról 120 méteres csúszdán juthattak le a torony kijáratához. Karintia egyik legnépszerűbb látnivalója a Klagenfurtban, a Wörthi-tó partján fekvő szép Europaparkban kialakított Minimundus, ahol pár óra alatt bejárhattuk a világot a 150, 1:25 arányú, tökéletesen valósághű, világhírű épület között barangolva. A parkban az összes épület a lehető legpontosabb mása az eredetinek 1:25 arányban lekicsinyítve, az építők még arra is gondoltak, hogy lehetőség szerint ugyanabból az anyagból építsék a maketteket, mint az eredeti épületek anyaga, szóval van itt homokkőből, vulkáni bazaltból, acélból, mészkőből készült modell.

Klagenfurt gyönyörű turisztikai város, ahol rövid önálló városnézéssel zártuk ezt a csodálatos napot. Vacsora után pakolás és korai fekvés volt a program, hiszen másnap, szombaton indultunk haza.

A határ után furcsa volt újra látni Magyarország sík tájait. Sok szépet láttunk és éltünk át Ausztriában, az Alpokban. Nehéz szívvel hagytuk mindezt a hátunk mögött. Mindenkinek örök és felejthetetlen élményként marad meg ez a kirándulás. Egy biztos, jövőre sem hagyjuk ki a lehetőséget, és Obervellach környékének számunkra még ismeretlen tájaira biztosan ellátogatunk.

« 1 A 3 »