Lélekmozgató

„Fogyatékosnak lenni, nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”
Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak, a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai. 2018. február 22-ét, az első Magyar Parasport Napját (MPN2018) szeretnénk méltóan, érdekesen és emlékezetesen megszervezni. Minden megyeszékhely egy-egy iskolájában sporteseményeket, Budapesten pedig nemzetközi konferenciát szervezünk.
A programsorozat lényege, hogy a pedagógusok ezen a napon, a testnevelés órák keretében, a különböző életkorú diákokkal kipróbálják a fogyatékos sportok csapatsportágait. Hiszünk abban, hogy a sport nyelvezetével, a parasportok kipróbálásával közelebb kerül majd egymáshoz az épek többségi és a fogyatékosok kisebbségi társadalma.
Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Balatonfüredi Szent Benedek Iskola is. Rendkívüli testnevelés óra keretei között ismertettük meg a diákokkal az ülőröplabda szabályait, játékrendszerét, és természetesen kipróbáltattuk a tanulókkal ezt a fajta mozgásformát, ami a látszat ellenére abszolút nem könnyű. Egy teljesen más oldalról kellett megközelíteni az ülőröplabdát, mint sportot, hiszen ezek a gyerekek épek, egészségesek. A kezdeményezés nagyon jól sikerült a tanulók élvezték a játékot, és kicsit átérezhették milyen lenne mozgáskorlátozottan sportolni.