Boraink

 

Az intézmény szőlőterületei a Balatonfüredi-Csopaki borvidéken találhatók. A Balaton víztükre, a hegyek védő ölelése, a vörös színű permi homokkövön kialakult talaj különleges illat, íz, zamat- és savharmóniát biztosít borainknak.

A szőlőfeldolgozás kíméletesen, a legkorszerűbb technológia alkalmazásával történik. Fajtától függően reduktív vagy néhány hónapos érési folyamat után kerül a fogyasztók asztalára.

OLASZRIZLING:

Száraz, fehér minőségi bor. Zöld-fehér színe, gyönyörű fénye jelzi az illatok gazdagságának és az ízek harmóniájának fiatalos élénkségét. Rezeda és citrusfélék illatával kellemes keserűmandula utóíz jellemzi.

Savakban gazdag, évjárattól függően maradék cukortartalom is gazdagítja a bor eleganciáját.

Fogyasztásra 12-13 C0 fokra hűtve levesekhez,  halételekhez, tojásételekhez, bécsi szelethez, kocsonyához ajánljuk.

A sajtok közül a camembert, brie és az ementáli sajtokkal ad tökéletes ízhatást.

 

SAUVIGNON BLANC:

A különleges termőhelyi adottságok páratlan értékűvé teszik. Zöldessárga színű, a bodzavirágra, csalánra, bürökre hasonlító, különleges egyedi illatú. Íze harmonikus, extraktdús, a zöldes karakter a fő irányvonala.

Hideg előételek, tengeri halakból készült ételek, saláták kiváló kísérője 10-12 C0 fokra hűtve.

Évjárattól függően a palackban történő érlelés kedvezően hat a bor értékeire.

 

CHARDONNAY:

Mélyen gyümölcs, citrom, grépfruit illatvilágú, banános, vaníliás, vajas zamatú.  Karakteres, testes, tüzes, sokszínű savérzettel bíró bor. Igazán elegáns, minél testesebb, annál inkább igényli a fahordós érlelést.

Ünnepi asztalra fehér húsokhoz, halhoz, szárnyas ételekhez 10-12 C0 fokra hűtve ajánljuk, de magas savtartalma miatt aperitifként is fogyasztható. Kellemes kísérője a penészes és fehér sajtoknak.

SZÜRKEBARÁT:

A fajta kiváló tulajdonságai és a termőhelyi adottságok biztosítják a bor népszerűségét és a fajtajelleg kiteljesedését. Aranysárga színű, olajosan csillogó, fűszeres illatű, tüzes, testes, zamatgazdag.  Kedvező évjáratban természetes cukortartalmánál fogva különlegesnek számít.

Ünnepi alkalmakra süteményekhez, különleges csokoládékhoz fogyaszthatjuk 10-12 C0 fokon.

Ínyenceknek ajánljuk paprikás és szárnyas ételekhez.

RIZLINGSZILVÁNI:

A fajta előnye, hogy a leggyengébb évjáratokban is elfogadható minőséget ad. Reduktív típusú, gyorsan fejlődő bora zöldes fehér vagy zöldessárga színű. Intenzív illatának jó ellentétpárja borának lágysága. 12 C0 fokra hűtve báránysültekhez, rántott szelethez és natúr húsokhoz ajánljuk.

SÁRGA MUSKOTÁLY:

Iskolánk gyöngyszeme, mely sajátos ízvilágában mutatja meg a fajta szépségeit. Szép sárga színű, fényesen csillogó, intenzív muskotályos illatú. Íze a korianderre emlékeztető likőrös, intenzív és összetett zamatú. Testes, harmonikus bor, melyet 12 C0 fokra hűtve befőttekhez, süteményekhez, különleges csokoládékhoz ajánljuk.