Bemutatkozás

 

Iskolánk egy  országos és városi viszonylatban is impozáns környezetben helyezkedik el, hiszen a Balaton-parti település hangulatos városrészében, Balatonarács szívében található. Az intézmény védett parkkal és csodálatos balatoni panorámával rendelkezik.

Az épületegyüttesnek nagy történelme van, hiszen a kastélyt és melléképületeit Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár alapítója építtette 1782-ben. Feltehetően 1846-ig volt a Széchenyiek tulajdonában. Érdekessége továbbá, hogy Jókai Mór Aranyemberének hősét, Tímár Mihályt is ebben a kastélyban szerepelteti.

 

Oktató-nevelő munka már 1871-től folyik az épület falai között, ekkor a Balatonfüredi Szeretetháznak (árvaház) és elemi iskolának adott otthont, ami 1932-ben megszűnt. Már az 1800-as évek végétől folytatnak kertészeti-szőlészeti oktatást itt (Balatonfüredi Szőlészeti Felsőnépiskola, 1899-től Gazdasági Felsőnépiskola), mivel a környék fő művelési ága ezt indokolta.

1935-ben megalapítják a Magyar Királyi Szőlészeti és Borászati Szakiskolát, ami hosszú évtizedeken át termelte ki a neves szakembereket (1948-tól Állami Szőlész- és Borászati Szakiskola, 1949-től Mezőgazdasági Gimnázium néven működik tovább). 2015-ben ezt a 80 éves fennállást ünnepeltük iskolánkban.

 

A diákok tangazdaságban (szőlő és gyümölcsös gyakorlóterületeken) és tankertészetben mélyíthetik el elméleti tudásukat. Borlabor és iskolai tanpince is segíti munkájukat. Az 1971-ben létrehozott borfajta bemutatótermet 2012-ben Bormúzeummá alakították át, méltó emléket állítva a korábbi szőlész-borász tevékenységeknek, és az ezt nagyban támogató volt igazgatónak, Dr. Kaiser Gézának.

Az 1970-es években épült lány- és fiúkollégium, valamint a tornacsarnok is felújításra került az utóbbi években, és folyamatban van a műemléképületek rekonstrukciója is.

 

2012-től iskolánk fenntartója a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága. Számos iskolai ünnepélyen (Veni Sancte, Te Deum, lelki napok), és a mindennapi életünkben (napi imák) is tükröződik a vallásos szellemiség.

Napjainkra a képzések választéka is szélesedett, hat szakközépiskolai (szőlész-borász, dísznövénykertész, pincér, cukrász, hegesztő, épület- és szerkezetlakatos), négy szakgimnáziumi (kertészet és parképítés, rendészet és közszolgálat, informatika, vendéglátóipar), illetve egy gimnáziumi (sport tagozat) képzés közül választhatnak a diákok.

Számos iskolai program (ünnepek, versenyek, vásárok, diáknapok, nyílt napok, stb.) színesíti a közösség mindennapjait, melyeken mindig színvonalasan teljesítenek diákjaink, ezért méltán vagyunk büszkék rájuk.

Képzéseink:

Nyelvi képzés:

Kertész képzés

Rendész képzés

Hitoktatás